Izolarea termica - Leximpex

Izolarea termica

11.09.2011
Izolarea termică este metoda de izolare sau de separare a unui corp conducător de căldură de alt corp cu ajutorul unui material neconductor de căldură pentru a reduce sau a preveni transmiterea căldurii; - este, de asemenea, un material sau construcţie de izolare termică.
Izolarea termică este utilizată pentru a reduce transmiterea căldurii pretutindeni unde este necesar de menţinut temperatura setată. Materialele termoizolante, datorită caracterului utilizării lor, de regulă, sunt uşor şi nu sunt durabile.
Formele şi compoziţia materialului termoizolant

Materialul termoizolant poate avea o compoziţie şi formă diferită, care este determinată de domeniu specific de aplicare.

Materialul de termoizolant prin umplere de obicei se toarnă sau se presoară în spaţiu între elementele portante ale construcţiei. Aceste materiale de izolare includ, de exemplu, praful de azbest, firimituri de plută, gips zdrobit, vată minerală, praf de magneziu, praf de siliciu, aşchii de lemn, granule de vermiculită, piatră ponce, perlit şi zgură uşoară.

Formele flexibile - covoare, folii, plăci de bumbac şi pâslă - permit izolarea termică prin înfăşurare, batere în cuie sau lipire cu adeziv. Acest lucru este util mai ales pentru suprafeţe neplane.

Materiale termoizolante rigide sunt blocuri, plăci, cărămizi sau folii. Materialele termoizolante rigide sunt bătute în cuie sau fixate cu sârmă sau cu adeziv. Acestea pot conţine azbest, silicat de calciu, mărgele de sticlă, acetat de celuloză, plută, diatomit, lut ars, gips, talc, trestie, vată minerala, hârtie, spumă de cauciuc, paie, vermiculită şi lemn.

Izolarea ţevilor este efectuată prin semi-cilindri, ţevi cu diametru corespunzător, iar pentru ţevi cu diametru  mari - sub formă de segmente individuale, sau se utilizează forme flexibile de izolare. În ţevile livrate cu izolare termică, se utilizează fibre de azbest sau vată minerală.

Cimentul termoizolant este produs în formă de praf uscat sau bile mici şi necesită doar adăugarea apei pentru a obţine mortar cu o consistenţă dorită. Acestea sunt utilizate pe echipamente care au contururi complexe, precum şi în calitate de materiale de acoperire pentru alte forme de izolare.

Materialele de acoperire reflectorizante reduc în mod eficient transferul de căldură prin raze solare atunci când suprafeţele cu un grad scăzut de tentă întunecată sunt îndreptate în spaţiu deschis. În calitate de reflector de obicei este utilizată o folie de aluminiu. Foile de oţel cu grosime de aproximativ 0,15 mm sunt, de asemenea, folosite ca reflectoare, mai ales în aparate de refrigerare.

Materialele termoizolante sunt de trei tipuri:
organice
anorganice
amestecate.
În industria de construcţii, materialele termoizolante sunt aplicate pentru a asigura izolarea internă şi externă a pereţilor exteriori, a acoperişurilor, podelelor etc. Datorită acestora se reduce consumul de energie pentru încălzire şi aer condiţionat.

Pentru izolarea termică în construcţii se utilizează şi astfel de materiale ca: fibra de sticla, vata minerală, polistiren expandat, materiale din plută. Toate aceste materiale termoizolante de mulţi ani sunt utilizate pentru izolarea pereţilor, podelelor, acoperişurilor caselor. Aceste materiale de izolare termică trebuie să includă astfel proprietăţi, cum ar fi porozitatea, conductivitatea termică scăzută, rezistenţa şi durabilitatea structurală. O caracteristică importantă a materialului termoizolant este capacitatea de a absorbi umiditatea şi impermeabilitatea.

O casă cu izolare termică bună diferă de altele prin faptul că nu se distruge durabilitatea şi uniformitatea suprafeţei pereţilor, nu este deteriorat aspectul exterior, termoizolantul este un material ecologic, care nu cauzează reacţii alergice şi, în acelaşi timp, are proprietăţi izolante perfecte.