Polistirenul - Leximpex

Polistirenul

09.09.2011
Polistirenul este produsul polimerizării stirenului care face parte din clasa materialelor termoplastice, se caracterizează prin duritate înaltă, proprietăţi dielectrice bune, rezistenţă la umiditate, este uşor de vopsit şi de format, stabil chimic, solubil în hidrocarburi alifatice şi aromatice clorurate, fiziologic nepericulos. Utilizarea pe scară largă a polistirenului (PS) şi a maselor plastice bazate pe acesta este determinată de costurile scăzute ale acestuia, uşurinţa de prelucrare şi o gamă foarte mare de diferite mărci.
Proprietăţile polistirenului

Polistirenul este un material termoplastic. Se dizolvă în acetonă, benzină, este insolubil în apă. Polistirenul este uşor format şi colorat. Este uşor prelucrabil prin mijloace mecanice. Se lipeşte bine. Absoarbe puţină umiditate, este rezistent la umiditate şi îngheţ.

Utilizarea polistirenului
Din polistiren se fabrică o mulţime de produse pentru viaţa cotidiană (veselă de unică folosinţă, ambalaje, jucării pentru copii etc.), precum şi pentru industria de construcţii (panouri termoizolante, PSB-S, cofraje nedemontabile, panouri tip sandwich). Produse din polistiren se utilizează în medicină (componente ale sistemelor de transfuzie de sânge, cutii Petri, instrumente de o singură folosinţă). Polistirenul expandat după tratare cu apă sau cu vapori la temperaturi înalte poate fi folosit ca material de filtrare (accesoriu de filtrare) în coloanele filtrelor conductelor de apă şi pentru epurarea apelor uzate. Proprietăţile electrotehnice înalte ale polistirenului în domeniul microundelor permit utilizarea acestuia în industrie: antene dielectrice, suporturi pentru cablu coaxial. Pot fi obţinute folii subţiri (până la 100 de microni), iar în amestecuri cu co-polimer (stiren-butadien-stiren) până la 20 de microni, care este, de asemenea, folosit cu succes în industria de ambalaje şi patiserie, precum şi în producţia  condensatoarelor.

Polistirenul rezistent la şoc şi modificările acestuia sunt utilizate pe scară largă în domeniul aparatelor de uz casnic şi electronice (elemente carcasei aparatelor de uz casnic).