Bazele de ventilatie a acoperisurilor cu pante - Leximpex

Bazele de ventilatie a acoperisurilor cu pante

Confortul şi siguranţa locuinţei moderne este în mare măsură determinată de calitatea acoperişului.

Pentru ca acoperişul să fie durabil şi să nu prezinte surprize neplăcute, este necesar să se construiască în conformitate cu normele inginereşti. Unul dintre cele mai importante elemente ale montării acestuia este sistemului de ventilaţie a spaţiului de sub acoperiş.

Din păcate, acest aspect nu este întotdeauna abordat la nivelul necesar.
Cu toate acestea, există cazuri când proprietarii casei aleg materiale de înaltă calitate pentru acoperişuri, investesc în îmbunătăţirea sau reparaţia acoperişului mulţi bani, iar pentru a economisi şi fără a lua în consideraţie sfaturile profesioniştilor, refuză să instaleze sistemele de ventilaţie în general sau le instalează în mod redus (simplificat).
Acest lucru se întâmplă deoarece, în pofida importanţei reale a ventilaţiei corespunzătoare în spaţiul de sub acoperiş, la prima vedere, necesitatea acesteia nu este evidentă.
Din punctul de vedere al unei persoane nespecializate în domeniul construcţiilor, nu este clar de ce şi pentru ce trebuie să fie asigurată ventilaţia, şi de unde poate apărea umezeala în locuinţă uscată sub acoperiş nou şi recent montat (sau reparat).
Pe lângă aceasta, nu o singură generaţie a crescut în case în care toată ventilaţia acoperişului se realiza în pod prin lucarne, iar locuinţa individuală rurală până foarte recent deseori nu avea nici o ventilaţie a acoperişului. În acest caz, ventilaţia acoperişului avea loc prin fisurile din membrana acoperişul şi pereţii casei.
Acum, să vedem ce se întâmplă cu acoperişul în absenţa oricărei ventilaţii.
Aerul cald cu vapori de apă, care întotdeauna există în locuinţă, se ridică în partea de superioară a clădirii, în acest caz în pod sau mansardă, şi se acumulează  direct sub acoperiş. Când zăpada cade sub  acoperiş, aceasta se topeşte şi se acumulează gheaţă pe acoperiş. Gheaţa care se topeşte cauzează  scurgeri prin joncţiunile acoperişului din cauza aşa-numitei retenţii a apelor formate în urma topirii, apar scurgeri neordonate de apă de pe acoperiş, cauzând umiditate şi contaminare a faţadei. În acelaşi timp, zăpada de pe acoperiş se topeşte, iar apa care se scurge pe pantă îngheaţă, când ajunge în zonele reci ale acoperişului deasupra cornişei. Treptat jgheaburile şi ţevile se umple cu gheaţă, se formează ţurţuri pe consolă.
În general, dacă vedeţi ţurţuri pe acoperiş, atunci sistemul de ventilaţie a acoperişului sau etanşarea a fost instalat incorect.
În acelaşi timp, curăţarea acoperişului de acumulările de zăpadă şi gheaţă este un proces îndelungat, în timpul căruia acoperişul poate fi deteriorat. Iar masa mare de gheaţă creează pericol pentru oameni şi poate deteriora jgheaburile.
Dacă temperatura a coborât sub punctul de formare a rouăi, atunci umiditatea care se află în aerul din spaţiul de sub acoperiş se depune sub formă de condens pe suprafaţa interioară a acoperişului rece. Cu cât mai mare este diferenţa de temperatură exterioară şi interioară, cu atât mai multă apă se formează.  Această apă pătrunde în acoperiş, materialul termoizolant, structure de putere în construcţie şi planşee, distrugându-le din cauza îngheţului şi dezgheţului înainte de expirarea termenului de exploatare normală şi crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea florei fungice. Şi, după cum ştiţi, odată cu creşterea conţinutului de umiditate în materialul termoizolant cu 5% creşte coeficientul de conductivitate termică a acestuia de două ori. Cu alte cuvinte, de exemplu, în loc de 100 mm de material termoizolant rămân doar 50 mm.
Ventilaţia forţată prin pereţii casei îi distruge înainte de termen şi creează condiţii pentru dezvoltarea ciupercilor.
Vara, în cazul în care ventilaţia acoperişului lipseşte sau este insuficientă, razele soarelui cauzează supraîncălzirea acoperişului, ceea ce împreună cu razele ultraviolete reduce din nou termenul de exploatare în special al suprafeţelor moi, şi face neconfortabilă mansarda.
Schema tradiţională de ventilaţie a acoperişului prin fereastra de acoperiş este puţin eficientă, deoarece lasă zonele aglomerate de acumulare din partea superioară şi inferioară a ferestrelor. Pentru mansarde o astfel de schemă este absolut inaplicabilă.
Sistemele de ventilaţie noi folosesc tendinţa naturală a aerului cald de a se deplasa în sus.

Principiile de bază:

  • Fluxul de aer rece se ridică de jos (prin aşa-numitele guri de ventilaţie) şi ies prin partea superioară
  • Cel mai bun efect este realizat în cazul deplasării aerului prin întregul spaţiu interior de sub acoperiş.

Orificiile pentru fluxul de aer în spaţiul de sub acoperiş de obicei se închid cu panouri de ventilaţie decorative perforate (scafe). Iar orificiile de evacuare a aerului din acoperiş sunt de diferite tipuri: punctate şi continui. Oficiile punctate sunt instalate în unele părţi ale acoperişului sau pe coamă. Ele pot avea o formă de ciupercă, un ventilator încorporat şi pot fi integrate cu un sistem de ventilaţie comun al locuinţei. Orificiile continui  se instalează de-a lungul întregii coame a clădirii, asigurând cea mai bună ventilaţie. De sus acestea de regulă se închid cu materialul de acoperire principal, ele nu se vad deloc pe acoperiş, şi nu deteriorează aspectul acoperişului şi a clădirii în ansamblu.

Costul tuturor acestor sisteme împreună cu instalarea constituie doar câteva procente din costul total al acoperişului, şi este de zece ori mai mic decât costul reparaţiei, care ar putea fi în curând necesară în lipsa acestor sisteme.
Prin urmare sistemele de ventilaţie ale  acoperişului sunt investiţii necesare şi cele mai profitabile în construcţia casei, care vor păstra în continuare forţele, banii şi timpul investit.