Cedru canadian - lemn de elita - Leximpex

Cedru canadian - lemn de elita

Cedru canadian - lemn de elită.

Prin ce cedrul canadian este deosebit de valoros?
În construcţii se folosesc o mulţime de specii de lemn. Fiecare dintre ele are avantajele şi dezavantajele sale, precum şi domeniul de utilizare determinat de proprietăţile fizice şi caracteristicile de exploatare. Lemnul care este suficient de flexibil este uşor de manipulat şi de obicei este durabil şi rezistent la influenţa agresivă a mediului ambiant. Speciile sunt tari, rezistente la putrezire, consumă timp când sunt utilizate pentru lucrări şi sunt grele ...
Dar cedrul canadian este un copac unic. După rezistenţă la factorii nefavorabili ai mediului ambiant acesta nu poate fi înlocuit de orice altă specie. Cu toate acestea este extrem de uşor de procesat în direcţii diferite, elasticitatea mare a lemnului permite producerea construcţiilor de orice configuraţii, este uşor, dar foarte durabil.
Proprietăţile fizice excepţionale ale cedrului canadian explică caracteristicile sale naturale. Acesta creste mai lent decât orice alte specii de arbori din America de Nord şi are o durată lungă de viaţă fiind unic în arealul său de creştere. Cel mai vechi cedru canadian cunoscut în prezent creşte în SUA, statul Washington, în Parcul Olimpic. Vârsta acestui "bătrân" depăşeşte 1.200 de ani.

Creşterea lentă determină grosimea foarte mică a inelelor anuale. Prin urmare, lemnul de cedru canadian este uniform, durabil şi rezistent la putrezire şi este foarte frumos.
Frumuseţea nobilă a cedrului canadian este completată cu energia puternică şi proprietăţile remarcabile de vindecare. Încăperea finisată cu acest material are o atmosferă specială - calmează, elimină stresul, îmbunătăţeşte starea de spirit şi vitalitatea.
Dacă doriţi să trăiţi în casă radiant de căldură şi linişte, folosiţi în construcţii sau finisarea interiorului acest copac minunat. Compania „Leximpex” SRL livrează polimateriale din lemn de cedru canadian direct din Canada fără intermediari şi cât mai curând posibil.
Lemnul conţine tuiaplicină - antiseptic natural care omoară microbii. Produsele fabricate din lemn de cedru nu putrezesc mulţi ani, în dulapuri şi în încăperi finisate cu acesta nu sunt molii, gândaci şi alte insecte. Mirosul de lemn de cedru are efecte benefice asupra organismului uman: calmează, elimină  stresul şi oboseala.
Unicitatea cedrului canadian, precum şi domeniul de utilizare este în mare măsură determinat de proprietăţile fizice ale materialului.

Densitatea

Cedrul canadian este clasificat ca lemn industrial uşor. Densitatea lemnului uscat este de aproximativ 22 de funturi pe metru cub, densitatea relativă (greutate specifică) este de 0,35.

Constanţa dimensiunilor
Materialul are un coeficient foarte mic de comprimare în comparaţie cu toate celelalte specii de conifere este practic imposibil să fie deformat transversal şi longitudinal şi să aibă fisuri.

Conductivitatea termică

Datorită densităţii reduse şi ratei mari de goluri de aer cedrul canadian are cea mai mică  conductivitate termică printre conifere şi depăşeşte cu mult proprietăţile cărămizii şi betonului. Coeficientul de conductivitate termica în cazul a 12% de umiditate absolută este de 0,74 UTB. Capacitatea de izolare termică R (reciprocă  conductibilităţii termice) este de 1,35 cm de grosime.

Capacitatea de absorbţie a sunetului

Finisarea pardoselei, tavanului şi pereţilor cu cedru oferă o izolare fonica foarte eficientă. Este recomandat pentru a reduce zgomotul în anumite domenii.

Viteza de propagare a flăcării
Normele de construcţie în vigoare în America de Nord permit utilizarea materialelor din lemn de cedru pentru finisarea interiorului fără prelucrare suplimentară specială. Indicele vitezei de propagare a flăcării este de 69 (clasa II).


Rezistenţa la putrezire
Cedrul canadian nu putrezeşte şi nu-şi schimbă aspectul său de-a lungul secolelor.

Fixarea şi finisarea
Cedrul canadian ţine bine elemente de fixare, dar conservanţii naturali ce se conţin în el cauzează oxidarea unor metale care intră în contact apropiat, ceea ce duce la apariţia unor pete întunecate pe suprafaţa lemnului. Prin urmare, se recomandă utilizarea elementelor de fixare din metale rezistente la coroziune: aluminiu, alamă, bronz, otel zincat sau inox.

Lungimea cuielor şi a şuruburilor pentru fixarea scândurilor din cedru trebuie să fie cu 1/3 mai mare decât cea recomandată pentru lemn de esenţă tare. Datorită faptului că cedrul nu conţine gudron şi are o stabilitate dimensională mare, acesta se potriveşte cel mai bine din toate coniferele pentru a fi prelucrat cu ceară, mordant, lacuri şi alte materiale de finisare. Se lipeşte şi se combină bine cu majoritatea adezivilor.

Prelucrabilitatea
Având o structură uniformă cu starturi drepte, cedrul canadian este una dintre cele mai uşoare specii de copaci prelucrabili. Acesta nu are nereguli pe suprafaţa în cazul prelucrării manuale sau mecanice, nu crapă în timpul instalării elementelor de fixare, este uşor de procesat cu ferestrăul şi ţine bine cuiele.


Caracterul universal
Cedrul canadian ca nici un alt material se potriveşte la fel de ideal pentru a fi utilizat în aer liber şi în interior. Materialul nu se teme de precipitaţii, umiditate sporită şi temperaturi extreme.

Domenii de utilizare
Centrul canadian este cel mai frecvent utilizat în Europa în calitate de material pentru construcţia şi finisarea saunelor, băilor, cristelniţelor, cabinelor cu raze infraroşii. Cu toate acestea, domeniul de utilizare a acestuia în lume este mult mai amplu:

  • plăci de acoperire;
  • construcţia caselor;
  • producerea faţadelor, inclusiv a celor ventilabile
  • finisarea iahturilor scumpe;
  • finisarea beciurilor de vin;
  • finisarea vestiarelor şi a dulapurilor;
  • finisarea birourilor;
  • fabricarea obiectelor de interior etc.

Cedrul canadian este un material exclusiv, ecologic, creează un microclimat unic în casă sau în birou, se potriveşte exclusiv persoanelor care apreciază în acelaşi timp frumuseţea, luxul, confortul şi utilitatea.